diumenge, 29 de març del 2015

INTERTEXT LITERARI

En tot el procés de formació en l'aprenentatge de dominis receptors i d'habilitats de lectura, té especial rellevància la correlació de les competències literària i lectora juntament amb l'intertext del lector. Aquest últim és un component bàsic de la competència literària: l'intertext personal es recolza, en part, en els coneixements lingüístics del receptor i es compon, per acumulació integradora, de sabers discursius, pragmàtics i metaliteraris i d'estratègies receptores.
La formació del intertext del lector es presenta com un nou objectiu per a l'educació cultural, literària i comunicativa (Mendoza, 1996). Aquest intertext participa en la construcció de la competència literària perquè a través d'ell es gestionen els sabers actius que habiliten la competència lectora per establir relacions i reconeixements entre el concret d'una producció i els trets genèrics o particulars que comparteix amb altres obres. El intertext s'ha definit com la percepció pel lector de relacions entre una obra i altres que l'han precedit o seguit (Riffaterre, 1980); actua com a mediador entre la competència literària i les estratègies de lectura i intervé en la integració i contextualització pragmàtica dels reconeixements, les evocacions, les referències i les associacions que un text concret és capaç de suscitar en el lector.
M. Otten (1987: 346-347) considera el text del lector com el factor que integra codis culturals extensos (símbols, figures i relats mitològics, clixés literaris, al·lusions literàries, topoi i altres llocs comuns als quals tota cultura recorre, sempre mitjançant l'al·lusió), coneixement de bases i de programes narratius propis dels gèneres literaris clàssics i dels subgèneres populars i les variants actuals: varietat d'estructures textuals abstractes, que permeten reconèixer i comprendre, potser intuïtivament, que s'ha exposat en els textos ; i domini de diverses lògiques disposades per llegir diversitat de textos. El text més interessant pot resultar incomprensible, anodí o de limitat interès, no a causa de les seves pròpies qualitats, sinó a causa de la capacitat del lector per identificar el seu contingut i els seus valors estètics.

El intertext del lector és l'essencial conjunt de sabers, estratègies i de recursos lingüístic-culturals que s'activen a través de la recepció literària per establir associacions de caràcter metaliterari i intertextual i que permeten la construcció de (nous) coneixements significatius de caràcter lingüístic i literari que s'integren en el marc de la competència literària. Al seu torn, l'intertext del lector potencia l'activitat de valoració personal a través del reconeixement de connexions i del desenvolupament d'actituds positives cap a diverses manifestacions artístic-literàries de signe cultural.
(Mendoza Fillola A. Función de la literatura infantil y juvenil en la formación de la competencia literaria)

Mayte Garrido Vargas



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada