diumenge, 22 de març del 2015

EDUCACIÓ LITERÀRIA

L'educació literària es definix en les noves corrents literàries com l'adquisició d'una competència lectora especifica, que requerix del reconeixement d'una determinada conformació lingüística i del coneixement de les convencions que regulen la relació entre el lector i este equip de text, en l'acte concret de la seua lectura. L'educació literària des del punt de vista de la recepció, hi ha de concebre's com el desenrotllament de les habilitats i competències necessàries per a la comprensió de la comunicació literària. Pel que l'educació literària, es pot resumir en la formació del lector competent partint de la programació general de l'ensenyança de la lectura, per a especificar el tractament que ha d'atorgar-se al text literari.

L'educació literària ha de centrar-se en que els alumnes adquirisquen un saber llegir literari. Partint de la consideració de la lectura com una activitat composta per dos tipus de conductes ben diferenciades, encara que simultànies i complementàries: d'una banda, un comportament lector que es dirigix a la construcció del sentit a partir d'activitats psicomotrius i de raonament, i, d'una altra, un comportament lingüístic que s'adequa a les característiques de la llengua escrita. Per un altre costat han de saber apropiar-se del text a través d'activitats de: contacte amb el text, la incitació a la lectura, la formació d'hàbits lectors i l'ampliació de formes de lectura. Han d'Aprendre a comprendre, a través d'un itinerari de lectures comprensible, tenint en compte la relació amb els coneixements previs del alumnat, fent una contextualització literària i cultural i aplicant els mecanismes lectors amb l'ajuda de l'experimentació de la pluralitat treballant-los per mitjà de situacions, activitats i exercicis de lectura i escriptura literària. Un saber llegir literari implica també, saber distingir entre el text literari i les seues formes d'organització treballant-ho a través del contrast entre textos diversos i literaris. I conéixer els trets específics d'estos, com són els coneixements de la construcció literària. Perquè en l'escola es d'una educació literària i per tant s'adquirisca un saber llegir literari ha d'haver-hi un canvi en les metodologies tradicionals, i una nova articulació i integració en un nou marc general de l'educació literària, que s'ha d'enfocar en la integració del registre literari en els diversos usos lingüístics. Ha d'haver-hi una construcció del coneixement per part de l'alumne. Una interacció educativa prioritzant la comprensió. Una ampliació del corpus literari així com un gran increment del contacte amb el text a més d'una àmplia interrelació entre recepció literària i expressió escrita.(Colomer,T.(1991).De la enseñanza de la literatura a la educación literaria.Comunicación, Lenguaje y Educación 9. 21-31.)


Per un altre costat en l'educació secundària és curiós de constatar que, tot i que la literatura és llengua i cultura alhora, el seu ensenyament no s’ha enfocat mai des del punt de vista dels ciències socials, sinó des dels ciències del llenguatge. No obstant això, l’objectiu del seu ensenyament ha estat fonamentalment, segons si ha aparegut com un blog mes de la llengua o com a matèria diferenciada. En el primer cas, els objectius s ´han centrat normalment en els diferencies lingüístiques del llenguatge literari i en el segon cas els objectius han estat mes històrics. A hores d'ara en secundaria, els aspectes que s'inclouen en l’educació literària són el registre literari, els generes literaris i el context. El nou disseny curricular planteja en mes d'una ocasió la necessitat de prioritzar els interessos dels alumnes pel que fa a preferències literàries per davant dels del professor o dels programes. En l’educació literària s'imposa cada vegada mes la literatura comparada com el procediment mes idoni per entendre la literatura en la seua globalitat.(Bordons,G.(1994).Visió sincrònica sobre didàctica de la literatura. Articles de didàctica de la Llengua i la Literatura, 1. 27-36.)


Jenifer Zafrilla Cervera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada